בר-סלע, חצילים ואמירים

פנינה בר סלע | אמירים

בר סלע, חצילים ואמירים

על לוחמת פלמ”ח, רופאה, מומחית לתזונה טבעית.
לרגל ‘יום האישה הבין-לאומי’ שצוין היום (8 במרץ). *
חיבור לחצילים על גחלים מהפוסט של הבוקר…
______________________________
הנושא לדיון היום בתכנית הרדיו ‘השיח’ (משודרת כל יום בצהריים, 15:00 – 14:00) בגלי-צה”ל בהנחיית אברי גלעד היה: “האישה ששינתה את חיי”. סמוך למחציתה של התכנית עלתה לשידור מאזינה שסיפרה כי סבלה במשך שנים ממה שנקרא: ‘אסטמה של העור’. מי שגאלה אותה מייסוריה הייתה ד'”ר פנינה בר-סלע, שאבחנה אצלה רגישות מוגברת לחצילים, וגם המליצה לה להוריד מוצרי חלב מתזונתה.
גימנסיה – פלמ”ח – רפואה
——————————-
פנינה נולדה בליטא בשנת 1931 ולפלשתינה הגיעה בגיל תשע. היא גדלה בתל-אביב ולמדה בגימנסיה ‘הרצליה’. בשנת הלימודים האחרונה פרצה המלחמה ובאביב תש”ח התגייסה פנינה אל הכשרת בית-השיטה, שהשתייכה לפלוגה ד’ של הגדוד הראשון של הפלמ”ח. לאחר תום מלחמת העצמאות ושחרורה מצה”ל היא פנתה ללימודים, והשתלמה בביולוגיה רפואית ותזונה. בשנת 1973 סיימה את לימודי הדוקטוראט (Ph.D.) בביה”ס לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים. בהמשך דרכה עסקה בהוראת מקצועות פרה-רפואיים לסטודנטים לרפואה, ועסקה במחקר בתחום מחלת הסרטן ונושאים שונים בתזונה, בביה”ס לרפואה של הטכניון בחיפה ובבית החולים “העמק” בעפולה.
נזקי הריסוסים
——————-
לפני כשלושים שנה סבלה פנינה מתופעות קשות בדרכי העיכול, שגרמו לה לחשוד שאולי הסיבה לכאב הכרוני טמונה במזונה. בעקבות המלצה של ד”ר דוד רטנר – שניהל אז מרפאה לתזונה בבית החולים ‘העמק’ בעפולה – היא הורידה מן התפריט שלה בשר, דגים וגבינות, ועברה לאכול בעיקר ירקות ופירות. מצבה השתפר, אך לא עברו התופעות המציקות. בעקבות פנייה חוזרת אל המרפאה בעפולה ערך לה ד”ר רטנר בדיקה לגילוי רגישות לחומרי הדברה. התוצאות הראו בברור כי ישנה רגישות גבוהה, ובעקבות זאת היא עברה לאכול מזון אורגני בלבד. [1]
אלא שפנינה לא הסתפקה בתיקון העצמי שעשתה לפתרון בעיותיה, ולקחה את העניין צעד קדימה – היא עשתה דוקטורט נוסף בנושא: “רעילות חומרי ההדברה במזון”. המחקר שלה העלה כי המוני בני-אדם נפגעים מחומרי הדברה שלא בידיעתם.
שיטת ויגמור
——————
במהלך חיפושיה אחרי פתרונות לבעייתה, פגשה ד”ר בר סלע בחולים שהחלימו, לאחר שטופלו בשיטת ‘אן ויגמור’. ד”ר אן ויגמור נולדה בכפר קטן בליטא וגדלה אצל סבתה, שהייתה מרפאה עממית. אן, שלא הייתה רופאה קונבנציונלית אלא הילרית, פיתחה במשך 40 שנה שיטת ריפוי טבעית. פנינה התעקשה ונסעה לארה”ב שם נפגשה עם ד”ר ויגמור במכון שלה, ‘היפוקרטס’, בבוסטון. לאחר שניסתה את השיטה על עצמה היא החלימה כליל מכל תחלואיה והחליטה לצאת להשתלם ב-‘שיטה’. בשנת 1989 קיבלה את ההסמכה, ולאחר שנה החלה בהנחיית סדנאות ניקוי גוף-נפש-רוח.
יש קווי דמיון בין מסלולי החיים של שתי המרפאות; שתיהן ילידות ליטא, שתיהן היו חולניות בילדותן ובחייהן הבוגרים, ושתיהן ערכו את ההיכרות עם הנושא של תזונה טבעית כשיטת ריפוי בגיל מבוגר יחסית.
תפיסה הוליסטית
——————–
ד”ר בר סלע שמה דגש מרכזי על חשיבותה של הנפש בתהליך הריפוי ועל הקשר בין בעיות פיזיות, תובנות מנטליות ותגובות רגשיות. ההסתכלות שלה, ממנה נגזר גם אופן הטיפול שלה, הנה הוליסטית; כלומר על פי תפיסתה בעיה מסוימת המוגדרת כאורטופדית, ייתכן כי מקורה באכילת מזון מזיק או שנובעת מתוך מתח נפשי. לעתים, כמו במקרה האמור של החצילים, ישנה רגישות לסוג מסוים של מזון. לשיטתה ברוב המקרים קיימת גם צבירה של חומרי פסולת בגוף. צבירה ארוכת שנים, אשר מצריכה ניקוי כדי להשתחרר מן הרעלים.
לחצים וכעסים
——————-
הסדנאות שקיימה בר-סלע נועדו לעזור לאנשים לרפא את עצמם ממגוון רחב מאוד של מחלות, ובמוקד שלהן עמד הניקיון הפנימי, הפיסי, באמצעות תזונה המושתתת על פירות טריים ומיצי ירקות. במקביל התקיים גם ניקיון מנטלי, ‘רוחני’; ניקוי של הנפש מלחצים וכעסים, שלתפיסתה של פנינה הם הגורמים להתפתחותן של המחלות הגופניות. לצורך כך שילבה בטיפול גם סדנאות לדמיון מודרך וחשיבה חיובית, במטרה לשנות את זווית הראייה על אירועים לצורך חיזוק הביטחון העצמי, האופטימיות ושמחת החיים. חשוב להדגיש כי לשיטתה הריפוי הטבעי אינו מהווה תחליף לרפואה הקונבנציונאלית, אלא יש לשלב בין שני סוגי הריפוי.
התחדשות באמירים
———————-
בשנת 2007 החליטה בר-סלע לרכז את פעילותה במקום אחד אליו יגיעו המטופלים, ולצורך כך שכרה מתחם שלם במושב אמירים. כך במשך מספר שנים היינו שכנים, משני צדי הרחוב…
המקום, ‘התחדשות’, אשר בכתבות עיתונאיות הוגדר כ: ‘מרכז לניקוי גוף ונפש ולפיתוח מודעות’, תפקד כבית-הארחה בן שמונה חדרים (כאשר יתר הלינות התבססו על מבחר הצימרים ביישוב), ואפשר לצד ההלנה קבלת ‘חבילת מנוחה’ של ניקוי ותזונה, אשר היקפן ניתן היה לבחירה: שלושה או ארבעה ימים, שבוע, 10 ימים ואפילו שבועיים… ! [2]
הבאים בשערי המכון עברו שלושה ימי צום, שבמהלכם שתו רק מיצי ירקות חיים ירוקים – קישואים, סלרי, מלפפונים – והרבה תה מצמחי מרפא, שנועדו להפעלת המערכות השונות (למשל הכליות) לצורך ניקוי הגוף. בתום שלושת ימי צום המיצים, עברו לצריכת מזון אורגני טבעוני, שכלל מזון חי לא מבושל (כאשר בין הארוחות מיץ עשב חיטה). כל זאת בשילוב תרגילי מדיטציה, דמיון מודרך ומעגלי אנרגיה, שנועדו כאמור לשינוי ולניקוי מנטלי.
“כשמסתיימת ההרצאה [של פנינה] שותים בחדווה את מיץ נבט החיטה ומחליטים אם רוצים לנוח או להזמין עיסוי בחדר הטיפולים. באחת בצהריים מגישה נלי [השפית] את הארוחה, שכולה ירקות חיים: סלק מרוסק מתובל בשום וכוסברה, חסה עם עולש בר, שעועית, קציצות דלעת (ללא בישול) עם גרעיני חמניה. במשך כל היום שותים תה מצמחי התבלין שגדלים בגינה או מים מיוננים (תשכחו מקפה)”… [3]
למרות שהמתחם קלט אורחים-מטופלים רבים ההוצאות היו גדולות. גם התחרות מצד מתחמים דומים בצפון, יותר מאובזרים ויותר ‘נוצצים’, כאלה שמצד אחד אירחו ידוענים, אך מצד שני ספקו בעיקר את ה-‘פאן’ וה-‘דאווין’ (אין טעם להכביר מלים. מי שהכיר את סצנת ‘טיפולי הבריאות’ יידע ויבין…) תרמו לדעיכה ההדרגתית ולשורה התחתונה הלא-כלכלית, כך שבסופו של דבר נאלצה פנינה לסגור בצער.
יומולדת 90 ?
————-
לסיום, עפ”י אותה גברת-חצילים מהרדיו מתברר שבדיוק היום, ביום האישה, פנינה ‘סוגרת’ תשעים (לא הצלחתי לאמת את המידע ברשת. לדבריה מקור הידיעה הוא: האינטרנט). אז אם נכון, מזל טוב לד”ר בר-סלע, המרפאה מטבעון.
*השימוש ברשימה הוא בלשון זכר לצורך הקיצור והנוחות בלבד: אורחים, מטופלים = אורחות, מטופלות…
הערות לרשימה:
——————-
1. מתוך כתבה בירחון ‘את’, 28 במאי 2008.
2. המחירים ליחיד, נכון לשנת הפתיחה, היו:
1,740 ₪ לשלושה לילות, ו- 4,060 ₪ לשבוע.
3. מתוך כתבה של רונית סבירסקי: ‘סחוט טבעי’, ידיעות אחרונות, 2007.

*’בר-סלע, חצילים ואמירים’, 8 במרץ 2021.

בר סלע, חצילים ואמירים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לשם סיור וציור
WhatsApp icon
052-385-0107
Phone icon
052-385-0107

יצירת קשר

Scroll to Top

נא למלא את הפרטים בטופס ואחזור אליכם בהקדם. תודה